Українські та закордонні університети пропонують безліч економічних спеціальностей. Але чи впевнені ви, що після закінчення університету, обрана спеціальність буде актуальною?

Перед вами 5 спеціальностей, випускники яких, на думку автора, будуть цінуватися в майбутньому.

 

  1. Управління продажами

Звісно, сьогодні багато бізнес-процесів, пов’язаних саме з продажем продуктів або послуг, вже автоматизовано. Існують CRM-системи, автоматизовані воронки продажів та ІР-телефонія. Але людину поки що не можна виключати з продажів – в першу чергу через те, що більшість товарів купують реальні люди.

  1. Стратегічне управління

Стратегічне мислення – одна з ключових компетенцій, що має бути у кожного працівника. Передбачення та розуміння майбутнього стає важливим і у менеджменті, і у маркетингу, і в управлінні фінансами.

  1. Digital маркетинг

Маркетинг залишається серед найбільш перспективних напрямів діяльності, але особливе місце займає його цифровий напрям. Реклама в Інтернеті починає замінювати більш звичні види реклами, в тому числі зовнішню та радіо-рекламу. Бюджети провідних компаній на digital-маркетинг збільшуються кожного року, що є підтвердженням актуальності цієї спеціальності.

  1. Міжнародна економіка

Тенденція глобалізації посилюється кожного року. Не зважати на цей факт неможливо. Посилення співпраці між країнами, обмін досвідом та економічні зв’язки стають необхідністю, тому професіонали цієї галузі завжди будуть потрібні на ринку праці.

  1. Фінансовий інжинірінг

Нова для України спеціальність вже є однією з найзатребуваніших у Європі та Сполучених Штатах. Поєднання глибоких знань у сфері фінансів та їх комбінування з різними параметрами ризиків та доходності стає необхідністю для реалізації інвестиційної стратегії. Спеціалісти з фінансового інжинірінгу потрібні українському ринку вже сьогодні, а в майбутньому ця тенденція тільки посилиться.

 

Дарія Дорошкевич, завідувач кафедри менеджменту та інновацій Міжнародного університету фінансів