14-15 травня у Національному центі театрального мистецтва імені Леся Курбаса відбувся Перший Міжнародний Форум «Креативні індустрії. Українська модель», у якому взяли участь представники МУФ – співорганізатори Форуму, зокрема, проректор з наукової та міжнародної діяльності, проф. Ольга Іляш, завідувач кафедри менеджменту та інновацій, д.е.н. Дарія Дорошкевич та доцент кафедри фінансів доц. Ольга Михайлик.

Спікерами Форуму були провідні фахівці Академії наук України, Міністерства культури України, Українського культурного фонду, КНУ імені Тараса Шевченка та Міжнародного університету фінансів.

Впродовж роботи секцій Форуму учасниками вироблено цілу низку пропозицій щодо впровадження розумної спеціалізації в Україні, формування нових стратегій розвитку регіонів, запровадження пілотних конкурсів для співфінансування прикладних науково-дослідних робіт на замовлення регіональних органів влади та/чи установ).

Представники Українського центру культурних досліджень зауважили, що неможливо уникати глобальних процесів, зокрема мобільності, міграції, глобальних комунікацій. Разом з тим, саме глобалізація провокує локальний патріотизм, збереження історичної пам’яті. З цих суперечливих складових складається концепція «глобального міста», в основі якого знаходиться принцип «креативної економіки», тобто розробка ідеї, на яку працюють усі групи: від людей креативних професій до бізнесу та влади, вважають доповідачі.

Тетяна Литвак, студентка Міжнародного університет фінансів у своїй доповіді наголосила на проблемі безробіття внаслідок цифронізації економіки. До 800 млн робочих по всьому світу можуть втратити свою роботу через впровадження роботів і автоматизації до 2030 року, що еквівалентно більш ніж однієї п’ятої частини робочої сили.

Активну участь у Форумі також прийняли студенти-фінансисти МУФ з Руанди.

Жваві обговорення перспектив креативних індустрій з модератором другого дня Першого Міжнародного Форуму «Креативні індустрії. Українська модель» сприяли загальній ідеї Форуму, що Креативні індустрії – ключ до вирішення багатьох проблем української культури, як частини європейської і світової культур.