Молоді вчені-лідери наукової спільноти з різних регіонів України взяли участь у першій Міжнародній навчально-тренінговій програмі «Школа молодого науковця-2017 «Освіта – Наука – Інновації», яка відбулася 29-31 березня 2017 року. Захід організовано Радою молодих учених Міжнародного університету фінансів спільно з Радою молодих учених КПІ ім. Ігоря Сікорського та Спілкою молодих учених університету економіки (м. Бидгощ, Польща) за підтримки Ради молодих учених при МОН України.

Тема є надзвичайно актуальною, адже, як зауважив у вітальному слові перший проректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко проведення вперше такого заходу в навчально-тренінговому форматі забезпечить народження ідей розвитку бізнесу на інноваційній основі, поліпшення якості проведення наукових досліджень, розвитку навичок стратегічного мислення, динамічних здатностей, креативності та нових якостей лідерів-професіоналів.

Ректор Міжнародного університету фінансів професор Любов Смоляр, вітаючи учасників Програми зазначила, «світ стрімко змінюється, у розвинених країнах світу до 90% приросту ВВП забезпечується за рахунок інноваційного сектору, а в Україні аналогічний показник складає 5%. Економіка України потребує реформ, всеохоплюючих інновацій, нових ідей і більше людей, які генерують нові ідеї. Про нові принципи, форми, способи, шляхи функціонування та інтеграції науки, освіти та бізнесу буде йти мова упродовж трьох днів роботи школи».

На урочистій церемонії відкриття Школи перед учасниками також виступили директор департаменту науково-технічного розвитку МОН України та член Ради молодих вчених при МОН Дмитро Чеберкус, Президент університету економіки (м. Бидгощ, Польща) Кшиштоф Сікора, генеральний директор ІТ-компанії «РДТЕХ» Ярослав Мулява та заступник Ради молодих учених при МОН України, Олег Білецький. Модератором Школи виступила проректор з наукової та міжнародної діяльності Міжнародного університету фінансів, професор Ольга Іляш.

Під час роботи Школи були виголошені змістовні доповіді, які стали яскравою ілюстрацією тематики програми. Найбільший інтерес серед учасників програми викликала доповідь Ове Уруп-Медсона, менеджера програми професійного розвитку Україна – НАТО про втрачені можливості України в рамках реалізації перспективних програм НАТО, в якій спікер наголосив на необхідності перегляду стратегічних підходів до процесу та результативності діяльності, орієнтирів молоді на розвиток та можливості поглиблення економічної співпраці з НАТО.

Генеральний директор наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат зокрема, звернув увагу присутніх на ключові цілі та завдання в рамках організації науково-інноваційного процесу, яка сприяє ефективній комерціалізації високотехнологічних розробок. Спікер відмітив, що ключовим пріоритетом розвитку економіки України є налагодження системи взаємодії та інтеграція освіти, науки та бізнесу.

Своїм досвідом щодо форсайту розвитку хімії та хімічних технологій поділився завідувач кафедри органічної хімії та технології органічних речовин КПІ імені Ігоря Сікорського, професор Андрій Фокін, чим викликав інтерес молодих вчених до можливостей реалізації наукового потенціалу молоді у рамках європейської інтеграції та міжнародної співпраці.

Пожвавлену дискусію та значну зацікавленість викликала Презентація Марини Івченко, тренера з презентацій Стартап школи і фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge», яка розповіла учасникам про інструменти Start-Up для комерціалізації наукових ідей.

Стрімкий розвиток проектного фінансування в останні десятиріччя та активне його застосування у розвинених країнах світу та країнах, що розвиваються, привернув до себе увагу багатьох вітчизняних та зарубіжних дослідників. Відтак, професор Олена Лапко, завідувач кафедри фінансів Міжнародного університету фінансів зуміла зацікавити молодих науковців презентацією інноваційних методів реалізації проектів при здійсненні проектного фінансування.

Значний досвід професійної діяльності у сфері інформаційних технологій завідувача кафедри менеджменту організацій Міжнародного університету фінансів, професора Дарії Дорошкевич слугував вагомим чинником для посилення уваги учасників до особливостей впровадження та застосування технологій в умовах інтеграції бізнесу та науки, прискорення розвитку штучного інтелекту та роботизації.

Науковий доробок професора Ольги Іляш, проректора з наукової та міжнародної діяльності Міжнародного Університету фінансів у сфері управління людськими ресурсами був корисним учасникам Школи для розуміння очікувань від стандартів ефективності роботи та оцінки результативності на основі досягнутих результатів, а ідеї застосування принципу «Подвійного смарту» та матриці компетенцій, сподіваємося, матимуть значний внесок в результати діяльності та будуть узгоджені зі стратегією та поточною роллю кожного в організації.

Щиро дякуємо усім учасникам «Школи молодого науковця – 2017» за продуктивну роботу та дискусію під час проведення заходу. Спільні проекти Рад молодих вчених КПІ імені Ігоря Сікорського та Міжнародного університету фінансів заплановані й у майбутньому. Ми завжди будемо радо вітати учасників першої спільної Школи на нових заходах.

З повагою, Оргкомітет Школи.